Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A csillogó testékszer feltűnő és szexis látvány. Ám nem kockázatmentes díszítési forma, aki ilyenre vágyik, figyelmesen olvassa el az alábbi tudnivalókat.

A testékszer behelyezésénél orvosi műszerrel kis vágást ejtenek a bőrbe, majd belehelyezik az ékszert. Így a szövetek az ékszer körül kis csatornát képezve gyógyulnak be. A füllyukasztással ellentétben így a piercingnél egyáltalán nem történik szöveteltávolítás.


 


A gyógyulás ideje

A friss bőrrel borított csatorna kialakulásának ideje a bőrtől függ. A nyelvbe és az orrba szúrt csatornák a köldökbe vágottnál gyorsabban gyógyulnak (az utóbbi teljes gyógyulása akár fél évig is eltarthat, mivel a has szövetei erős nyomást gyakorolnak a sebre.) Ha az ékszert nem szúrják elég mélyre, nem képződik csatorna, hanem az ékszer egyszerűen kinő a bőrből.

A kockázatokról

Meglepő, de a testékszerek beszúrásához nincs képzettség előírva, bár orvosi beavatkozás, és hibázás esetén akár idegeket is átmetszhet az ügyetlen vagy képzetlen kéz. Különösen nagy a kockázat a szemöldökbe helyezett karikáknál. A testékszerre vágyók ezért gondosan ügyeljenek a következő szempontokra:


 


A stúdió a legszigorúbb higiéniai előírások betartásával kell működjön. A jó testékszer-stúdióban a beavatkozásokhoz egyszer használatos műszereket és kesztyűket használnak, steril kötéseket alkalmaznak és elkülönített kezelőhelyiséggel rendelkeznek. A jó testékszerezők (piercerek) a beavatkozás előtt kikérdezik a jelentkezőt egészségi állapotáról és elmagyarázzák a kockázatokat is. Diabétesz, ekcéma, allergia vagy könnyen irritálható bőr esetén a testékszer ellenjavallt. Kétség esetén kérjük ki szakorvosunk tanácsát! Az allergia kockázatát kizárandó a frissen szúrt csatornába helyezett ékszer nem tartalmazhat nikkelt és kobaltot. Legbiztosabb a titán- és a platina ékszerek használata.

Tennivalók a gyógyulás ideje alatt

A friss sebek könnyen begyulladhatnak. Állandó gondos ápolást igényelnek. Behelyezés után legalább két héten át naponta kétszer különleges fertőtlenítő szerrel kell megtisztítani a sebet. A teljes gyógyulásig a bőrrel csak zsírmentes, fertőtlenítő hatású krémek érintkezhetnek. Kerülendő a szolárium, az uszoda, a szauna. Ha komplikációk lépnek fel (erős pirosodás, fájdalom, stb.), azonnal bőrgyógyászhoz kell fordulni, aki ha kell, eltávolítja az ékszert. A seb teljes gyógyulásáig ne vegyük ki, és ne cseréljük az ékszert. Ez allergiához vezethet, az esetleges szennyeződések gyulladást okozhatnak.


 Mi szóltunk előre - Fotó: Google


A seb teljes gyógyulása után már bármikor kivehetjük. Ha sokáig nem használunk ékszert, a kis lyuk lassan eltűnik, helyén csak egy apró heg marad.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

azmindegy

(envagyookaz, 2010.11.27 09:39)

Nekem is van piercingem lassan 1 eve,de sztem nem is olyan jo dolog.Egy ido utan megunod,es ha kiveszed,foleg ha olyan helyen van,megis latszik.
Am mind igaz amit itt leirtal..nem tudoom ki irta de igaz ;)