Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mit tegyünk, hogy hajunk nyáron is kellően táplált és egészséges legyen?

Nyáron a haj fokozottabban ki van téve a károsító hatásoknak. A nap könnyen kiszívja, megváltoztatja a színét, de a sós víz, a szél és a gyakoribb hajmosás sem tesz jót neki. Ezért nagyon fontos, hogy nyáron is intenzív ápolásban részesüljön a haj.

Napfény


 

Nemcsak a bőrünkre lehet káros hatással az UV sugárzás, hanem hajunkra is. Ugyanis sörényünk kb. 90 százaléka fehérjéből áll. A káros UV sugarak pedig lebontják a hajat szorosan védő szarulemezkék (ún. kutikulák) fehérjekötéseinek egy részét. A sérült szarulemezkék már nem nyújtanak megfelelő védelmet a haj mélyebb rétegeinek. Ennek következtében a festett és a természetes színű haj is fénytelenné, fakóvá, töredezetté, durva tapintásúvá válik. A hajvégek könnyebben töredezhetnek, a fejbőr pedig kiszáradhat, hámlani kezdhet. A nap kivonja a haj keratinjában tárolt nedvességet is, úgyhogy az szalmaszáraz lesz és veszít a rugalmasságából.


 

Erős napsütésben megvédhetjük hajunkat divatos kendővel, kalappal, baseball sapkával. Ám a védelmet meg kell erősíteni hajápoló termékekkel. Használjunk speciális termékeket! Lehetőleg olyan készítményeket válasszunk, melyek fényvédelemmel vannak ellátva, és védik a hajszálakat.

Szennyeződések

A strandok klóros vize, a sós tengervíz, a meleg szél, forró levegő, vagy a légkondicionáló is könnyen károsíthatja a hajszálakat. Nem is gondolnánk arra, hogy az úszás során a különféle anyagok mind a fejünkre tapadnak. Elzárva az oxigént a fejbőrtől, kiszárítva a hajszálakat, a fejtetőt, aminek következtében nem csak töredezés, de korpa is kialakulhat. A párás meleg levegő, könnyen befülleszti a hajat, illetve a fejbőrt. Így könnyebben képződik a korpa is.


 

Fontos samponnal hajat mosni úszás után, még ha úgy is érzik, a víz miatt tiszták lettek. Legalább egyszer kevés samponnal, bő vízzel öblítsük le a hajunkat, és tíz-tizenöt percre helyezzünk fel balzsampakolást a sós víz ártó hatása miatt. Használjuk egyéb pakolásokat a haj védelme és erősítése érdekében. Kifésüléskor legyünk kíméletesek, hiszen bár a hajszálak megnyúlnak, ezután erőtlenné, töredezetté válhatnak.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

!!!

((-: BiJuSQwA :-), 2010.05.06 16:08)

heh ezek naon jo tippek :)